ERIM-ova tribina s Nikom Autor i Joštom Frankom

ERIM-ova tribina s Nikom Autor i Joštom Frankom

U Dokukinu KIC u ERIM-ovoj je organizaciji 14. 10. 2022. održana projekcija filmova Nike Autor i predstavljanje časopisa Keine Chance urednika Jošta Franka. Razgovor s umjetnicima moderirao je Bojan Mucko.

Nika Autor je vizualna umjetnica i predavačica. Njezina praksa uključuje eksperimentalni video, dokumentarni film, film esej, fotografiju, kolaž i prostorne video-instalacije. U svom radu bavi se migracijskim i politikama azila, radničkim pravima i politikama sjećanja. Dio je kolektiva Obzorniška Fronta – neformalnog kolektiva radnika koji dolaze iz polja filmske teorije i umjetničke prakse.

Jošt Franko je fotograf i predavač. Njegovi dosadašnji istraživački, dokumentarni projekti uključuju dugotrajno bavljenje takozvanom tampon zonom pojasa Gaze (Farming on the Frontline, 2013-2014); istraživanje dječjeg rada u izbjegličkom kontekstu u Libanonu (2014); istraživanje globalnog lanca opskrbe industrije pamuka u Burkini Faso, SAD-u, Bangladešu, Rumunjskoj i UK-u (Cotton Black, Cotton Blue, 2015-2016).

Na početku tribine su prikazana dva filma Nike Autor: Preko vode do slobode i Crvene šume.

Preko vode do slobode  je filmski portret Zieda Abdellaouija koji je, u potrazi za boljim životom, do Beča propješačio 4 517 km, a usput proživio 26 lančanih pušbeka, kao i niz drugih situacija sistemske zlouporabe nasilja. Njegovi narativi približavaju nam surovu stvarnost „balkanske rute“ i kao prostora marginalizacije i kao prostora svakodnevnog otpora, a usto, pružaju uvid i u bogatu osobnu filozofiju protagonista filma.        

Crvene šume su eksperimentalni film esej snimljen analognom kamerom kojim autorica „promišlja postavljanje žilet žice po poljima i šumama uz granice Europske unije, dok  šumi pristupa kao političkom prostoru. Krajolik prožet poviješću tajnih skloništa i tajnih praksi solidarnosti u različitim kontekstima, vremenima i razdobljima“.        

Plakat ERIM-ove tribine s Nikom Autor i Joštom Frankom. Autori Bojan Mucko i Vesna Beader.
ERIM-ova tribina, Dokukino KIC, 14. 10. 2022. Foto: Marijana Hameršak

Hrvatski