Održane studentsko-istraživačke radionice u Bihaću

Održane studentsko-istraživačke radionice u Bihaću

Studentsko-istraživačke radionice za studentice i studente ljubljanskog Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju održane u Bihaću od 24. do 27. ožujka 2022. godine organizirane su u suradnji Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Sveučilišta u Ljubljani i istraživačkog projekta Europski režim iregulariziranih migracija na periferiji EU: od etnografije do pojmovnika (ERIM) Hrvatske zaklade za znanosti koji se provodi na Institutu za etnologiju i folkloristiku. Studenti/ce su okupljene/i kolegijem Suvremene migracije, državljanstvo i etničke manjine, a pridružilo im se i par kolega/ica s Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Kroz tri intenzivna dana ispunjena razgovorima, susretima i druženjem s lokalnim akterima i pomagačima, internacionalnim aktivistima i ljudima u pokretu – vršnjacima studenata/ica – ocrtala se kompleksnost suživota lokalnog stanovništva, ljudi u pokretu i internacionalnih aktera koji je podjednako obilježen i globalnim i lokalnim faktorima – i rasizmom europskih politika migracija i lokalnom kriminalizacijom solidarnosti. Posjetili smo i centar Kompas 077 i jedno poslijepodne proveli zajedno s ljudima u pokretu koji usluge centra (npr. pranje odjeće, tuširanje, dnevni boravak i free shop ) koriste svakodnevno. Radni prostor za grupne refleksije i sastanke, organiziran je u prostoru centra za mlade IDEJA na čemu zahvaljujemo organizacijskom timu  U pokretu.  

Suradnji nastavljamo kroz predstavljanja i diskusije o etnografskim refleksijama studenata/ica u formi pojmova koji doprinose razumijevanju različitih aspekata europskog režima migracija na periferiji EU.     

Sudionici/e: Uršula Lipovec Čebron, Ana Sarah Lunaček Brumen, Jan Grah, Luka Kropivnik, Tisa Kučan Lah, Marijana Hameršak, Bojan Mucko, Dagmar Nared, Mirjam Perez Zelenc, Duško Petrović, Meta Poklukar, Romana Pozniak, Viktor Slamnig, Evelina Soršak, Hawa Washily.

Hrvatski